TBD AKADEMİ’DEN ÖNEMLİ DUYURU-ONLİNE EĞİTİMLERİNİZ İÇİN UYGULANABİLİR İPUÇLARI VE DERS İÇERİKLERİ, ÜCRETSİZ KAYNAKLAR VE EĞİTİM WEBİNAR’I
Sevgili meslektaşlarımız,
COVID 19 pandemisinin etkilediği önemli alanlardan biri de eğitim…
Gerek lisans, gerek lisansüstü eğitimimiz, bu dönemde değişik bir süreçten geçiyor ve bu süreç derneğimizi, eğitici görevi de üstlenen bizleri ve uzmanlık, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimizi etkin bir öğrenme için yeni arayışlara ve kaynaklara yöneltiyor.
TBD Akademi, bu dönemde alanımızda bir ilke imza atarak özellikle klinik laboratuvarda çalışan tüm meslektaşlarımız ve uzmanlık öğrencilerimiz için Doç. Dr. Güzin Aykal’ın sunduğu bir webinar hazırladı. Bu webinar’a 300’den fazla meslektaşımız aktif olarak katıldı ve çok iyi geri bildirimler aldık. Klinik laboratuvar alanıyla ilgili webinar ve diğer etkinliklerimizi planlamaya devam ediyoruz. Bunları önümüzdeki haftalarda sizlerle paylaşacağız.
TBD Akademi olarak eğiticilerimiz için aşağıda bir takım kaynaklar da paylaşmak istiyoruz:
1) Online eğitime geçişle ilgili önemli noktaların vurgulandığı ve ipuçlarının verildiği bir yazı: Switching from ‘on to off’ – when schools close…
Bu yazı, dernek II. başkanımız ve FEBS Eğitim Komitesi Başkanı Ferhan Sağın tarafından yazılmış olup FEBS Network sayfasında 19 Mart 2020 tarihinde yayınlanmıştır (https://network.febs.org/users/58783-ferhan-sagin/posts/6233…)
2) Yine FEBS Network’de yayınlanan (66325-coronavirus-rt-qpcr-testing-tutorial) ve corona virüsünün real time qPCR ile tayinini temel alan eğitici bir uygulama: Coronavirus RT-qPCR testing tutorial
University of Bristol’dan Gus Cameron tarafından hazırlanan bu uygulama, öğrencilerin yanlış negatif ve yanlış pozitif sonuçların neden oluştuğunu düşünmelerine yönelik bir akışta ilerliyor ve sensitivite-spesifisite ile ilgili küçük bir ödevle bitiyor. Biraz PCR bilgisi olan yüksek lisans hatta lisans öğrencilerine yararlı olacak ve yaklaşık 1-2 saatlerini alacak bu uygulama ücretsiz…
3) Yine FEBS Network’de yayınlanan (https://network.febs.org/channels/724-educator/posts/64073-r…) ve corona virüsünün tayininde kullanılan immunassay’lerin çalışma prensiplerini şematik ve interaktif bir şekilde gösteren animasyonların bulunduğu eğitici bir uygulama: Rapid tests for coronavirus: how do they work?
University of Alcala’dan Angel Herraez tarafından hazırlanan bu uygulama, öğrencilerin tayinde kullanılan immunassay’lerin prensiplerini moleküler düzeyde anlamalarını sağlıyor.
4) American Society for Biochemistry and Molecular Biology (ASBMB)’nin online eğitime ve uygulamalara yönelik olarak hazırladığı kaynak listesi: https://www.asbmb.org/education/online-teaching
Bu listede ders materyallerinin düzenlenmesi ve öğrencilerle iletişime geçilmesi, ders içeriği (ödünç mü almalı, uyarlamalı mı yoksa kendimiz mi geliştirmeli?), asenkron tartışmalar/tartışma ortamları, etkileşim-işbirliği ve akran değerlendirmesi, online değerlendirmeler, online laboratuvar uygulamaları gibi başlıklarda hem ipuçları hem de kullanılabilecek uygulamalar ve kaynaklar bulunuyor.
5) Son olarak sizi Harvard Üniversitesi’nin değerli eğiticilerinden Eric Mazur’un ücretsiz webinar’ından haberdar etmek istiyoruz: How to flip your class online when the world is flipping out
1-4-5 ve 7 Mayıs tarihlerinde 4 kez tekrarlanacak olan bu webinar’a https://calendly.com/ericmazur/fliponline?month=2020-05 adresinden kayıt olarak aktif katılımınızı sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileğiyle…
Dr Doğan Yücel
TBD Başkanı
Yönetim Kurulu adına
Haber Eklenme Tarihi:4 Ocak 2021 Pazartesi Yayında geçen süre:4 yıl önce
-
Paylaş: